Tuesday 29 January 2013

Ikan & Terung

Ishh payah tul duk sensorang. Masak lauk utk 2 org nyer bahagian, tp makan sensorang.. Memang bahaye~ Encik abang di perantauan nun makan burger je.. I di sini berbahagia makan nasi ngn terung berlada n ikan goreng rangup. Mehaha~ bagus lah tu.

Back to the topic, nak tepekkan resepi terung berlada nan special itu. Simple tp mantop! Muahaha puji diri sendri nyer masakan. Okeh resepi seperti di bawah:

Bahan2:
Terung panjang 1 biji @ 2 kalo kecil
Bawang besar half
Bawang putih 3 biji
Cili mesin 2 sudu
Pes tomyam separuh sudu kecil
Halia sikit
Lada merah
Air

Cara-cara:
1. Terung potong bulat nipis2, goreng dlm minyak yg sikitt je. Sampai turn to brownish. Letak dlm pinggan cantik.
2. Tumis bawang2 & halia. Then masukkan cili mesin, garam, gula.
Biar smp cili masak dlm 5 min ok kot.
3. Masukkan pes tomyam n air sket.
Tambahkan lada merah, kacau2.Try rasa. Tambah gula kalo masam sgt. Biar rase tomyam tu sipi2 je :p
4. Dah siap! Tambahkan sambal ni kt terung td. Bleh tabur daun sup kalo ade.


* makan ngan nasi panas letak kicap n ikan goreng. Purrrfectt!!

No comments:

Post a Comment