Thursday 14 March 2013

Risotto version melayu~

Hai hai! excited nih..Saye br pas makan bubur buatan sendri. Mase makan rase nk nanges! Nanges sbb tak sangke bubur saye nih jd sedap tak hengat!! ** uhh.. Puji masakan sendri. Mule2 nk masak bubur bese, tp dh siap rase cm risotto plak . Mehehe

Demi rujukan di masa hadapan ( ceh.. simple cenggini pun tak leh hafal..) tanpa membuang mase, saye tepek resepi di sini.

Bahan2:
- nasi 1/2 pot
- susu
- air
- halia
- bwg besar holland
- cendawan butang 2,3 biji ptg halus2
- broccoli
- ayam seketul
- herbs : black & white pepper, nutmeg
- garam
- kiub ayam 1/2
- cheese 1/2 keping

Method:
1. Masuk beras , cendawan, air, bwg, halia , ayam dan masak smp beras kembang & masak.
2. Alterkan rasa dgn tmbah garam, kiub ayam, herbs.
3. Tambah susu (sket je) bg sup tukar kaler putih je. Masuk chese , kacau2.
Last br masuk broccoli.
4. Tada!!! Dah siap. Hati2 kerana ia sgt panas, bleh melecur lidah :)

No comments:

Post a Comment