Thursday 12 December 2013

Ketam Goreng Best~

Selamat malam u ollss..

Hari nih i masak ketam goreng.. Tunggu encik suami makan dulu br nk up resepi kat cni. Kalo dia ckp sedap br I tepek resepi . Kalo x , cube smp berjaye lg la..


Actually i plg suke ketam goreng bercili.
Tp sbb br je mkn ahad aritu, x lalu la nk mkn resepi yg same. Lalu cube la buat resepi yg lg simple. Nak buat masak lemak cili padi tak boleh, sbb cik ketam ni dh baper ari dul dlm peti ais, so mungkin tak baper nk sedap.

Okeh, sbg rujukan di mase hadapan, di bawah adalah resepi:

Bahan2:
Ketam di belah 2
Garam
Kunyit
Serbuk kari
Secukup Rasa 

Cara:
1. Ketam di basuh & di toskan.
2. Masuk kan ketam dlm tupperware besar.
3. Masukan bhn2 di atas, anggaran agak2 sudah.. Muahaha..
4. Tutup tupperware, dan goncang bg 
 semua bhn2 tu well incorporated.
5. Goreng smp garing. Cenggane nk tau dh garing ke tak, sile perhatikan perubahan bunyi ketika goreng..
Mule2 bunyi kuat, cm nk letup2 sket.,
Tp pastu dia akan slow, sbb semua moisture dh vaporized, atau dlm kate lain dah digoreng garing. So boleh la angkat.
6. Yeay, siap! Sile mkn ngn nasi panas.
 Kalo ade kuah msk lemak ke kari ke.
Perghh..Best!!

Okeh, itu aja. Adek manis, bisnes2 juge..
Masak di dapur, di lupa jangan..
Muahahaha..


1 comment:

  1. wahh masak ketam tuuuu..ak xpnah masak ketam care lain selain masak lemak.hohoho

    ReplyDelete