Friday, 3 January 2014

Oven Roasted Lamb Chop

Halloo.. Tajuk cam gempak abes.
Muahaha..

Sebenarnye I br 1st time bakar daging dlm oven. Sebelum ni I gune t-fal frying pan je. Cume minyak dia akan terpercik2 la. So memandangkan dh ade cik oven, marilah kite try..

Senang aje. I beli kambing yg dh siap marinated kt Mydin.hehe. So far Mydin nyer lagi best compared to Jusco.

So, balik umah. Laju2 pre heat kan oven at temp 200DegC. Sementara tuh boleh la susun slice lamb tu dlm non stick frying pan. Dah preheat 10 min, masukkan pan tuh dlm oven. Lps 10 min, terbalikkan kambing tuh, sambung bakar lg 10 min.
Observation , akan nampak kambang tuh meliuk lentok, cam x cantek je. Tp pastu even dh tutup suis pun,sbb x mo bg dia sejuk, biarkan je dlm oven smp time nk mkn. Bile nk mkn, tengok2 kambing tuh flat , chantek je.. So I is very happy la.

So, kesimpulannye sile la bako kambing dlm oven. Mudah, sbb nnt tak yah nk lap minyak terpercik kat dapur. Plus, sambil bakar tak yah sentiase attend. Biar je oven bako, tp kene alert la ngn mase. Jangan smp terhangus tau. Last but not least, texture daging pun lg best compare masak ats dapur. Time makan, daging dia cam senang nk carik2 gitu..

Ok itu saje coretan saye kali ini.
Selamat mencuba , tau!

1 comment:

  1. ayat slamat mencuba tu pn manis tujukan kt adik manis ke?

    ReplyDelete